Za dotyk vás odmení – FUJIFILM Fujinon XF30mmF2.8

Za dotyk vás odmení – FUJIFILM Fujinon XF30mmF2.8

Myslel som si, že mám stabilizované portfólio špičkových FUJINON objektívov, nemal som v pláne dokupovať ďalšie k mojim XF 16-55/F2,8 a XF 50-140/F2,8 a XF 35/F1,4, ale … FUJIFILM dokázal zabodovať posledným počinom v podobe XF30mmF2.8 R LM WR Macro. V tomto ozsahu má FUJI silné zastúpenie 4 objektívov, tak prečo je tento výnimočný? Ak som mnou vydržíte pár nasledujúcich riadkov, tak vám sprostredkujem moje skúsenosti z prvých spoločných fotení s týmto nováčikom v roadmape Fujifilmu.

Najprv technické zhrnutie

  • Dizajn objektívu XF30mmF2.8 R LM WR Macro pozostáva z 11 prvkov v deviatich skupinách vrátane troch asférických prvkov a dvoch prvkov ED. Štandardná ohnisková vzdialenosť 30mm (FF ekvivalent 46mm) sa približuje ľudskému zornému poľu.
  • Minimálna pracovná vzdialenosť 10 cm od roviny snímača, t.j. od konca objektívu už od 1,5 cm zaostruje a maximálny pomer zväčšenia 1:1.
  • Objektív využíva systém Inner Focus a skupina zaostrovacích šošoviek je poháňaná lineárnym motorom na dosiahnutie presného zaostrenia už za 0,02 sekundy, t.j. pri zoomovaní sa nič nevysúva
  • Tubus objektívu je kovový s hmotnosťou 195g a dĺžkou 69,5mm s priemerom filtra 43mm.
  • Je utesnený, takže je odolný voči prachu a poveternostným vplyvom a možno ho používať pri teplotách až -10°C a môžeme fotografovať aj za dažďa alebo v prašnom prostredí.
  • Objektív je pripravený aj na nový 40 Mpx X-Trans snímač, ktorým si plánujem doplniť foto-combo na akciách a nahradiť legendárny X-T1 novým FUJIFILM X-T5.

Vždy som koketoval s „macro“ myšlienkou.

Nemám ambíciu byť makro špecialista, to je na mňa príliš jemná a precízna robota a nechce sa mi tráviť veľa času v post-produkcii skladaním viacerých záberov. Ja plánujem makro ako doplnok ku každodennému bezstarostnému foteniu, na ktoré mi ohnisko okolo 30-35mm vyhovuje najviac. Na potulkách či už v meste alebo v prírode sa vždy nájde zaujímavý motív v „mravenčej“ perspektíve. A na to moje objektívy nestačili, a nechcelo sa mi experimentovať s medzikrúžkami. Proste sa iba priblížiť a odfotiť v mierke 1:1. Pokukoval som aj po iných Fujinon objektívoch, ale XF60 je už staručká a XF80 je zasa veľká. Navyše očakávam, že dokáže plne vykresliť nový 40 Mpx X-Trans snímač a tým mám priestor na orez a digitálny zoom, keď si polepším na X-T5.

f3.6 čas 250, ISO 320, 30mm

Výlet Prvý – potulky po Karpatoch

Hneď prvý výlet s týmto objektívom mi ukázal nové námety. Turistiku z Limbachu som absolvoval už veľa krát a v krajšom počasí. Ale napriek sychravému počasiu som objavil nové fotogenické prvky – pavučiny, machy, huby, papradie. A okamžite prišla radosť z fotenia. Objektív zaostruje veľmi rýchlo a pamätá si poslednú rovinu ostrenia. Iba pri preostrovaní, keď objektív preskočí z fotenia detailov na bežné fotenie, je cítiť trošku oneskorenie. Tu by pomohlo, ak by mal objektív limitér zaostrovacej vzdialenosti. Ale nie je to problém, keďže makro nie je akčné fotenie. Skutočne je skvelé, ak sa môžete priblížiť na 1,5 cm k objektu a vychutnať si mierku 1:1, samozrejme pri takomto priblížení a clone F2,8 je rovina ostrosti veľmi malá.

f4.5 čas 125, ISO 320, 30mm

Pri fotení som sa pristihol, že sa pozerám stále dole a hľadám detaily, ale s týmto objektívom sa pekne fotí aj krajinka, prípadne celok alebo polocelok. Ak by som chcel širší výhľad na krajinku, tak si pomôžem panorámou. Tú som si vyskúšal na druhý deň pri fotení z bratislavského hradu, fotku nájdete o pár fotiek nižšie.

f3.2 čas 125, ISO 400, 30mm
f2.8 čas 125, ISO 400, 30mm
f2.8 čas 125, ISO 400, 30mm
f3.2 čas 125, ISO 400, 30mm

Spomínal som, že objektív ostrí veľmi rýchlo, fascinovalo ma, že sa môžem priblížiť takmer na dotyk a zaostriť, to už vyžadovalo fotenie cez výklopný displej. Tiež som sa naučil, že pri takýchto detailoch, kedy je navyše rovina ostrosti veľmi malá, je problém sa rozhodnúť kam presne zaostriť. Čoraz častejšie som využíval manuálne doostrenie, ktoré je na bezzrkadlovkách veľmi pohodlné a presné.

Jediné čo som chcel a nepodarilo sa mi to, bolo nájsť nejakého chrobáčika, ale pri teplote blížiacej sa bodu mrazu, boli všetci „zalezení“ vo svojich úkrytoch, ani obyčajná električka sa neukázala. Ale nakoniec uvidíte aj živého tvora, ale o tom neskôr.

Keď som si sadol doma za počítač, tak som si uvedomil, že pri spracovaní fotografií detailov z tohto ostrého objektívu už narážam na limity môjho 2K monitora (asi by to chcelo vyššie rozlíšenie) a že aj rozlíšenie mojej FUJI X-T3 s 26 Mpx po veľkom oreze nie je až tak veľa. V kombinácii so 40 Mpx FUJI X-T5 to bude neskutočné combo.

Tento prvý deň som zakončil s poznaním, že sa musím ešte veľa učiť v tomto pre mňa novom žánri, dávať si pozor na čo zaostriť (klobúčik hríbu alebo podhubie), aj na nasvietenie objektu.

f3.6 čas 250, ISO 200, 30mm

Výlet Druhý – street photo

Na ďalší deň som sa vybral do bratislavského centra, novej biznis štvrte, prístavu a na Hrad, na miesta, ktoré som už tiež mnohokrát pochodil. Tentokrát som išiel iba naľahko s týmto pevným kompaktným objektívom. Hoci svetlo nebolo ideálne, už po pár minútách som objavil nové dimenzie. Tento objektív dokáže zachytiť detaily aj s prostredím, ktoré dáva tušiť cez krásny bokeh.

f2.8 čas 250, ISO 160, 30mm
f2.8 čas 500, ISO 160, 30mm

Najnižšia clona F2.8 môže niekoho zmiasť, že nedokáže mať pekný bokeh, ale zdanie klame. Opäť pripomínam, že sila objektívu spočíva v jeho schopnosti zaostriť zblízka. Odmení vás za čo najužší kontakt s fotografovaným objektom. Ja som teraz využil Schone Náciho, ale viem si predstaviť aj pekné portréty živých ľudí. Aby bola skoro celá socha ostrá zvolil som clonu F5 a vidíte aj tak pekne odskočí od pozadia.

f5 čas 250, ISO 250, 30mm

Táto tridsiatka poslúži aj na pohodové street photo, keď ani necítite, že ho máte. Ani okoloidúci vám nevenujú žiadnu pozornosť. To je veľké plus, že ste nenápadný a zachytíte autentickú atmosféru.

f2.8 čas 1/60, ISO 1600, 30mm
f2.8 čas 500, ISO 200, 30mm
f2.8 čas 1/60, ISO 200, 30mm
f2.8 čas 250, ISO 250, 30mm

Pekne upravené biznis centrá, obytné vnútrobloky s upravenými záhradami poskytujú ďalšie možnosti na mestské fotenie. Navyše v predvianočnom období sú vysvietené a vyzdobené. Takto naľahko s celou zostavou vážiacou iba 734g (539g+195g) si užite dlhú prechádzku, aj si kreatívne zafotíte.

f3.2 čas 500, ISO 200, 30mm
f4 čas 60, ISO 1600, 30mm
f2.8 čas 500, ISO 200, 30mm

Chcel som vyskúšať aj situáciu, že mám pri sebe iba toto pevné sklo a prekvapí ma krásny západ slnka nad panorámou Bratislavy. Slnko si tento úvodný decembrový týždeň zobralo v Bratislave dovolenku, tak nebolo veľa príležitostí na dych vyrážajúce výhľady. Tak aspoň zamračená bratislavská panoráma. Hoci má Fujifilm X-T3 pohodlnú funkciu fotenia panorámy do jpegu, teraz som odfotil 2 samostatné fotografie do RAWu a spojil ich v Capture One. Zostal mi takto nový výsledný RAW, ktorý poskytuje lepšie možnosti na finálne úpravy.

f7.1 čas 125, ISO 250, 30mm, panoráma z 2 záberov

Fotenie v domácnosti

Dnes prvýkrát tento rok sneží v Bratislave, samozrejme „člapkanica“, tak som sa snažil zdokonaľovať v makro fotení v teple domova, na motívoch ktoré som mal poruke. Ako zázrakom som vonku na záhradke našiel skoro zmrznutého motýľa, tak som sa mu snažil pomôcť a on potom pomohol mne ako model, živý samozrejme. Použil som malý fotostan a jeden blesk s bezdrôtovým odpalovačom, žiadna špecializovaná výbava. Nutnosťou je statív a manuálna expozícia aj manuálne zaostrovanie. Vypomohol som si ešte LED bicyklovým svetlom, aby som si správne predostril. To je nevýhoda bleskov na rozdiel od permanentných svetiel, že počas záblesku už musíte mať všetko nastavené.

f11 čas 250, ISO 160, 30mm

Keďže som kávičkár, tak som sa pozrel zblízka ako vyzerajú kávové zrná, len neviem, ktorá je Robusta a ktorá Arabica.

f11 čas 250, ISO 160, 30mm

Uprednostňujem fotenie vonku, keď môžem skĺbiť dve potešenia šport na vzduchu a fotenie, ale musím priznať, že som sa týmto objektívom a makro fotením zabavil aj doma.

Pripravený sa zapojiť sa aj do ďalších akcií

Zatiaľ som nemal možnosť zapojiť tento objektív do pracovnej akcie, najbližšie ma čaká fotenie folklórneho vystúpenia detského súboru Kremienok s Technikom v polovici decembra. Predpodkladám, že počas podujatí s rýchlym sledom a v horších svetelných podmienkach nebude čas meniť objektívy. Tu využívam 2 telá s dvomi profi zoomami. Ale na akciách, kde je viacej časopriestoru – svadba, stužková, firemné večierky – dokáže táto tridsiatka zachytiť jedinečné detaily.

f6.4 čas 250, ISO 160, 30mm

Fotografie upravujem v Capture One 22, len škoda, že posledná aktualizácia 15.4.2 zatiaľ nepozná tento nový objektív, samozrejme to nebráni spracovaniu fotiek. Dúfam, že sa do Vianoc objaví nová aktualizácia aj pre verziu 22.

Očakávania versus realita

Podľa tlačovej správy aj zopár recenzií na zahraničných fotoportáloch to vyzeralo na fajn sklo. Navyše vo veľmi krátkom čase po celosvetovom uvedení bol už dostupný aj na Slovensku v Prolaika. Tak som zabehol do ich kamennej predajne, kde mi ho ochotne zapožičali na pár skúšobných záberov na mojej X-T3. Už toto krátke zoznámenie ma presvedčilo. A po jednodňovom „odležaní“ rozhodnutia, som si ho cez ich eshop objednal.

f2.8 čas 125, ISO 250, 17mm

Po prvom týždni reálneho testovania môžem povedať, že je to kompaktný objektív na každodenné nosenie, na prechádzky, turistiku, kedy objavíte na X-krát prechodených fotopointoch nové inšpirácie, motívy, štruktúry. Podporuje to vašu fantáziu, aj foto zručnosti. A to ma baví, že si domov prinesiem pekný úlovok nových záberov.  Jeho výnimočnosť v porovnaní s inými 30-35mm sklami sa prejaví, keď sa budete fotografovaných objektov takmer dotýkať a nájdete rovnováhu medzi detailom a okolitým prostredím. Za dotyk vás odmení krásnymi fotkami. S týmto ohniskom môžete nechať dopovedať príbeh mikrosveta aj s pozadím.

Zhodnotím to záverečnou vetou: FUJIFILM Fujinon XF30mmF2.8 je kompaktný ostrý pevný objektív s kreatívnym podtónom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Verified by MonsterInsights