Naľahko, nablízko, na jar… s makro objektívom

Naľahko, nablízko, na jar… s makro objektívom

Nejdem robiť reklamu na očné šošovky, ale na teplé slnečné lúče. Volajú nás vybehnúť von, len tak naľahko oblečený a vybavený šikovnou malou foto zostavou. Zachytiť nové motívy, sýtejšie farby, kvitnúce kvety, pohrať sa s protisvetlom … jednoducho nefalšované potešenie z fotenia.

Zimu mám tiež rád, aj keď tohtoročná nebola extra chladná, na jar sa vždy teším. Teraz o to viac, že počas zimy som si urobil radosť novým telom FUJIFILM X-T5 a objektívom FUJINON XF30mmF2.8 macro. S touto zostavou som si dobre zafotil aj v zime a zvykol som si ju stále mať pri sebe. Aj v tento slnečný marcový víkend som sa vybral s bicyklom na moju obľúbenú trasu Slovnaft-Lužný most-rakúske Kittsee-Dúbravka-Kramáre-Ružinov.

Cyklo-foto výlet okolo Bratislavy

Bicykel je skvelý v tom, že mi umožní sa rýchlo presúvať za dobrým svetlom od okraja Bratislavy až do centra a nemusím riešiť parkovanie. V cyklobrašni mám foťák, niekedy ľahšiu zostavu, inokedy ťažšiu teleobjektívovú. S bicyklom si užívam aj šport, aj okolie a dostanem k rozmanitým motívom – od fotenia moderných budov, cez fotenie prírody, historického centra, až po vodné námety – čajky, Dunaj.

Viem, že na snežienky sa chodí už vo februári, ale mám jedno obľúbené miesto, kde ich nájdem v peknej kondícii ešte v marci. Hoci samotná lokalita je skôr odpudzujúca – za Slovnaftom, pri bratislavskej spalovni – ale pri dunajských ramenách je ideálna vlhkosť pre snežienky.

f6.4 čas 250, ISO 125, 30mm

Navyše pri fotení zblízka viete eliminovať nevzhľadné okolie. Našiel som tu okrem snežienok aj krivec žltý a peknú modro-fialovú scillu. Dúfam, že tie názvy sú správne, nie som odborníkom na flóru, ale s pomocou internetu som sa snáď dopátral k správnym pomenovaniam.

f4 čas 250, ISO 125, 30mm
f3.6 čas 125, ISO 125, 30mm

Zobral som si so sebou malý rozprašovač s vodou, tento jednoduchý trik dodá makro záberom krásu rannej rosy … aj napoludnie. Musel som odolať pokušeniu použitiť najnižšiu clonu F2.8. Keďže pri fotení, keď sa takmer dotýkam foteného objektu, tak pri maximálne otvorenej clone by som mal príliš malú rovinu ostrosti.

Doma pri postprodukcii som si ešte priblížil snežienky, Fujifilm X-T5 má komfotných 40 Mpx a tento makroobjektív ich dokáže plne vykresliť, tak je z čoho cropovať. A objavil som nové pohľady, ktoré nechávajú fantázii priestor – sú to „anjelské“ alebo motýlie krídla alebo svadobné šaty alebo …

f5 čas 250, ISO 125, 30mm

Krokusy uprostred veľkomesta

Presúval som sa ďalej a je úžasné, na akých obyčajných miestach som našiel ďalšie krásne kvietky. Tieto fotogenické žlté aj biele krokusy som našiel pri štvorprúdovej ceste, pri čerpacej stanici, pri vjazde na most Lafranconi. Kúsok lúky uprostred bratislavských betónov. Sledoval som si slnečné svetlo, ktoré som chcel mať v zábere, ideálne v protisvetle. Kedy vyniknú štruktúry lupienkov a dá sa pohrať s lúčom slnka ponad kvet.

f7.1 čas 250, ISO 125, 30mm
f3.6 čas 250, ISO 125, 30mm
f5 čas 250, ISO 125, 30mm

Protisvetlo dodá kvietkom jedinečnú snovú atmosféru, pri ktorej malá hĺbka ostrosti dokáže vytvoriť krásny bokeh.

f5 čas 250, ISO 125, 30mm

Veľmi sa teším z tohto makro objektívu. Je skvelé, ak sa môžete priblížiť na 1,5 cm k objektu a vychutnať si mierku 1:1. Naľahko s celou zostavou vážiacou iba 734g (539g+195g) si užijem bicyklovanie, či dlhú prechádzku, aj si kreatívne zafotím.

Stále si stojím za tým, že sa Fujifilmu podaril skvelý počin týmto objektívom. Fujinon XF30mmF2.8 je kompaktný ostrý pevný objektív s kreatívnym podtónom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Verified by MonsterInsights