Svadba a fotenie s Fujifilmom X-T3

Svadba a fotenie s Fujifilmom X-T3

Svadobný deň je krásny deň pre svadobčanov, ale náročný pracovný deň pre fotografa. Najmä ak sa rozhodnete fotiť celý priebeh sviatočného dňa, od portrétnych fotiek ráno až po polnočnú zábavu a čepčenie. Predpríprava, obhliadka fotopointov a rozhovor so snúbencami výrazne odľahčí celodennú „drinu“ a mne zostane radosť z fotografovania. Ale vždy sa musím pripraviť aj na neočakávané zmeny, ktoré sa na každom evente objavia.

S Fujinou si rozumieme

Určite sú aj väčšie snímače, drahšia fotovýbava, s ktoru sa tiež parádne fotí. Ale pre mňa je dôlezité, aby ma fotografovanie bavilo, fotoaparát nesklamal v rýchlosti a zaostrovaní a pohotovom manuálnom nastavovaní expozičného trojuholníka. Ja fotím odjakživa v plne manuálnej expozícii, ktorá mi umožňuje hrať sa so svetlom, tak ako ja chcem, ako ho ja vidím. A bezzrkadlovka FUJI ma v tomto absolútne podporuje a preto mi fotografovanie prináša radosť a inšpiráciu.

Tak ako väčšina z nás som najprv riešil techniku a vymieňal objektívy, ale už som našiel presne tú kombináciu, ktorá mi vyhovuje a s ktorou som si istý, že zachytím každý dôležitý neopakovateľný okamih. Použivám 2 telá Fujifilm X-T3 a Fujifilm X-T1, „red badge“ profi zoomy Fujinon XF 16-55 a 50-140 f2,8 a vynikajúci prime XF 35mm f1,4. Povinnou výbavou je blesk. Fujifilm blesk som vymenil za perfektný Godox TT685F – výkonnejší blesk s plnou podporou „fudžiňáckeho“ TTL protokolu a vysokorýchlostnú synchronizáciu (HSS až 1/8000s) a to všetko aj v bezdrôtovom (rádiovom) režime s riadiacou jednotkou Godox X1T. Pre rýchlosť nasadenia do akcie mám oba fotoaparáty nasadené na kožennom popruhu slovenského výrobcu BlackDog so systémom Peak Design.

Na portréty vonku – slnko a blesk

Nie som ateliérový špecialista, mám rád vonkajšie prostredie a prirodzené svetlo, ktoré síce nemôžete ovládať, ale na druhej strane vás dokáže inšpirovať. Vo vonkajšom prostredí rád využívam mierne širšie ohnisko Fujinon XF 16-55 f2.8 (v kombinácii s HSS bleskom). Širsie ohniská pomôžu zachytiť čas aj priestor, nielen výraz tváre. Podľa mňa je pri svadbe dôležitá vyvážená kombinácia týchto faktorov.

f4 čas 2000, ISO 160, 31mm

S výkonným bleskom Godox TT685F si dokážem krásne prisvetliť tváre a dostať iskričku do očí aj proti slnku, ktoré zasa môže krásne presvetliť vlasy. Skúšal som aj odrazné plochy, ale majú 2 nevýhody – potrebujem k nej asistenta a taktiež svieti portrétovaným do očí, ktoré potom prižmurujú.

f2.8 čas 2000, ISO 250, 55mm

Obrad je najdôležitejší moment a najväčšia výzva

Samotnému obradu ešte predchádza fotenie odobierky a príchody pozvanej rodiny domov k neveste/ženíchovi a následná odobierka. Tieto momenty vzhľadom na stiesnenosť bytu a veľký počet ľudí fotím prevažne na široké ohnisko dokumentárnym štýlom. To je taká povinná jazda. Ale najviac sa aj ja teším na samotný obrad, ak je v zaujímavých priestoroch kostolov alebo historických komnatách miestnych úradov. To samozrejme so sebou prináša horšie svetelné podmienky, ktoré sa menia uhlom fotenia a navyše veľmi rýchlym sledom neopakovateľných okamihov, ktoré musíte fotoaparátom zachytiť.

f1.4 čas 180, ISO 1000, 35mm

Na obrad sa predpripravím, je to predvídateľný sled udalostí. V mojom prípade si vopred odladím manuálne hodnoty expozície v kombinácii s manuálnym nastavenim blesku, ale vždy môže prísť a príde k prekvapeniam. Preto príde vhod popruh na 2 fotoaparáty, ktoré musíte mať vždy pripravené. Fuji X-T3 s nasadeným Fujinon objektívom XF16-55 f2.8 a nasadeným bleskom a druhý fotoaparát Fuji X-T1 s Fujinon XF35 f1.4. Práve tento vysokosvetelný objektív v kombinácii s ISO do cca 1600 mi dáva rýchlosť, voľnosť, bezšumovosť a operatívu pre neočakávané zmeny. Napríklad si dohodnete vopred s mladomanželmi, že gratulácie budú prebiehať vonku kvôli lepšiemu svetlu, ale spontánnosť hostí zmení vaše plány a rozbehnú sa vnútri. Gratulácie majú tú nevýhodu, že je to dlhotrvajúci sled rýchlych okamihov, kedy vám aj nové batérky v blesku začnú „vädnúť“ a nabíjacie cykly blesku nestíhajú všetkým hosťom. V tom prípade musíte prepnúť na bezbleskové riešenie a vysokosvetelný objektív.

f1.4 čas 180, ISO 1000, 35mm

Celodenný kolotoč nekončí – začína zábava

Ide sa na zábavu! Hoci to platí pre svadobčanov, pre fotografa pokračuje práca, na jednej strane je voľnejšia, kreatívnejšia, svadobčania sú spontánnejší. Ale musíte čakať na dôležité okamihy, ktoré sú rozloženené v „dlhokánskom“ čase niekoľkých hodín – rozbíjanie taniera, slížová polievka s podbradníkmi, skupinové fotenie hostí s mladomanželmi, prvý tanec, … čepčenie. Pre pekné fotky týchto momentov je veľkou výhodou zaujímavé prostredie, tanečná sála, prípadne záhrada. Ak je priestor ešte presvetlený je to super.
Až teraz som si nasadil aj dlhšie ohnisko Fujinon XF 50-140 f2.8. Používam ho aj pre portréty, ale aj pre nenápadné fotografovanie.

f4 čas 500, ISO 200, 140mm

Ľudia, keď zbadajú objektív, tak sa snažia štylizovať a pritom sú strnulí. Ja mám radšej prirodzené fotky, ktoré vystihujú krásu fotografovaného človeka. Nemám rád naučené Instagramové pózy. Dlhšie ohnisko mi umožňuje nenápadne fotiť momenty tak, aby som nerušil svadobčanov.

f2.8 čas 250, ISO 640, 140mm

Zábava je už o tom, aby si ju všetci vychutnali a nebol nikto nervózny z fotografovania. Aby bola na fotkách zachytená atmosféra, nastáva čas experimentovania s bleskom. Niekedy ho mám nasadený na foťáku, niekedy ho odpaľujem diaľkovo s Godox X1T. V momente keď zostane už iba farebné diskosvetlo, tak siahnem opäť po úžasnom Fujinone XF35 f1.4. Toto ohnisko je výborne univerzálne a jeho farebné a optické podanie dokáže zachovať atmošku.

f1.4 čas 250, ISO 1250, 140mm

S blížiacou sa polnocou svetlo svetlo ubúda, ale aj tu sa dá nájsť pekná hra so svetlom a spontánna inšpirácia pre portrét. Mladomanželia prišli na toto miesto krájať svadobnú tortu, ale využil som chvíľku a nechal som ich zapózovať.

f1.4 čas 60, ISO 1000, 35mm

Veľká vďaka patrí sympatickým mladomanželom Andrejke a Maťovi za dôveru pri fotení a ktorým želám veľá lásky, štastia a pohody v spoločnom živote. Láska a pohoda vyžarovala zo snúbencov celú svadobnú sobotu aj preto bolo fotenie veľmi príjemne.

f18 čas 30sek., ISO 160, 26mm

Fotky v tomto blogu boli nafotené v krásnom slovenskom mestečku Kremnica, ktoré ponúka pekné fotopointy na exteriérové portréty a na Mestskom úrade disponujú historickou obradnou miestnosťou Kočiareň. Zábava sa konala v Stodole Oslany.

Ďalšie fotografie z rodinných udalostí nájdete v mojom portfóliu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Verified by MonsterInsights