Prvý výlet s novým Fujinon XF 50-140 f2.8

Prvý výlet s novým Fujinon XF 50-140 f2.8

Dlho som zvažoval kúpu tohto prémiového Fujinon ‚Red Badge‘ XF zoomu, lebo jeho cena nie je veľmi ľudová. Nakoniec som sa rozhodol pre jeho univerzálnosť – kombináciu dlhého ohniska, portrétnej svetelnosti v celom rozsahu a stabilizácie. Dlhšie ohnisko využívam na fotení detských folkrórnych vystúpení v kultúrnych domoch, kde nie sú ideálne svetelné podmienky. Aj pri použití blesku a štandardného zoomu XF 55-200 bol niekedy problém dostatočným časom zmraziť rýchlych folkroristov, tak som musel ísť do vysokých ISO hodnôt. Tak začala moja cesta k tomuto svetelnému skvostu.

Zoznámenie s profi zoomom v ateliéri

Keď som rozbalil tento poctivý takmer 1kg vážiaci objektív pozostávajúci z kovu a skla, bola už pokročilá večerná hodinka. Nedalo mi to, tak som vybalil moju Fuji X-T1 a blesk Godox TT685F s dážnikom a prehovoril som syna pre zapózovanie. Poznal som ostrosť tejto prémiovej rady, keďze mám tu česť aj s Fujinon XF 16-55 f2.8, ale realita predčila moje očakávania. Tá ostrosť je úžasná aj na plne otvorenej clone.

Ostrosť pri clone f2.8, čas 180, ISO 200, 115mm

Foto tréning s deťmi v prírode

Aj tak som sa nevedel dočkať, kedy ho vyskúšam na prvom výlete. Tento roka bola jeseň nielen farebná ale aj mimoriadne teplá a slnečná. Tak sme sa v najbližšiu sobotu vybrali so synmi do rakúskeho Bergu. Iba s týmto jedným objektívom. Začali sme pri viniciach.

Po pár metroch sme naďabili na slnečnú stráň s naskladaným drevom, ktoré sa hodilo na vyskúšanie bokeh schopností Fujinonu. Krásny, mäkký, vláčny. Vôbec neľutujem, že som sa nerozhodol pre síce portrétneho špecialistu Fujinon XF90, ale jednoúčelového a navyše bez stabilizácie.

f2.8, čas 4000, ISO 200, 98mm

Práve stabilizácia tohto objektívu je výnimočná, ale o tom inokedy, keďže v slnkom zaliatom Dolnom Rakúsku nebola hlavným aktérom. Pokračovali sme nenáročným výstupom lesným chodníčkom až na vyhliadku Konigswarte. Tam som si pripadal ako na Kamzíku – všade bolo počuť iba slovenčinu.

f2.8, čas 250, ISO 200, 59mm

Keďze som nemal so sebou širšie ohnisko, tak som vyskúšal krajinku na minimálnom ohnisku 50mm. Opäť nekompromisná ostrosť a iný pohľad na Bratislavu.

f5.6, čas 2500, ISO 200, 50mm

Po prvom teste v teréne môžem potvrdiť, že Fujinon XF 50-140 je skvelý teleobjektív aj portrétista. Teším sa, keď sa opäť vydám do prirody, užiť si toto farebné ročné obdobie a opäť iba s jedným objektívom. Je to výborný tréning na hľadanie nových pohľadov a uhlov.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Verified by MonsterInsights