Discgolf sa fotí aj v daždi

Discgolf sa fotí aj v daždi

K tomuto športu ma priviedli discgolfisti z Malženíc v roku 2017. Je to skvelý šport pre všetky ľudí v každom veku. Discgolf ihriská sú situované prevažne v parkoch alebo aj zabudnutých hájoch, ktoré si discgolfisti vždy prekne upravia. Môže sa zdať, že je to síce pekné, ale bežné prostredie. Opak je pravdou, vždy sa dá nájsť nový pohľad, iný uhol a aj po viacerých rokoch fotenia môžem potvrdiť, že je veľmi fotogenické. Len sa treba pripraviť na celodenné nachodenie aj 10 kilometrov. Vtedy príde vhod chodenie naľahko z bezzrkadlovkou Fujifilm a dvoma objektívmi pre celkové zábery Fujinon XF 16-55 ako aj pre detaily Fujinon XF 55-200.

f2.8, čas 250, ISO 250, 47mm

Keďže sa hrá prevažne v tôni majestátnych stromov, preto je pri fotení dôležité zvládnuť ostré prechody a veľký dynamický rozsah vytiahnuť postprodukciou. Možno som mal donedávna veľa štastia, keď som „vyfasoval“ vždy pekné počasie. Až doteraz … už od rána mrholilo a keď som prišiel do Húštiny – tak sa volá Malženické discgolfové ihrisko – už riadne pršalo. Discgolfistov také počasie neodradí, sú pripravení aj na mokro, tak sa išlo na to.

Teleobjektív je nevyhnutný pre dlhé jamky

Hrá sa na dlhé jamky a tak prevažne fotím teleobjektívom Fujinon XF 55-200 f3.5-4.8. Má to výhodu, že hráčom nezavadziam a dlhým ohniskom dokážem zakompovať hráča s „bokehtom“ reťazí koša a zároveň aj stlačiť perspektívu.

f4.8, čas 180, ISO 320, 170mm

V daždi som si musel dávať pozor na menej svetla, ale zároveň nájsť ideálny čas, niekedy som nechal disk trochu rozmáznuť 125. Inokedy som časom 500 zmrazil pohyb. Dážď priniesol nový efekt, ktorý je v peknom počasí nedostupný – dažďové kvapky, ktoré vyzerajú na strieborných reťaziach super. Vhodne zvoleným časom okolo 250 môžete zmraziť kvapky tak akurát, aby boli kvapky v pohybe ešte rozoznateľné.

f2.8, čas 250, ISO 250, 55mm

Dážď prináša aj ďalšie skvelé momenty, na ktoré musíte byť pripravený. Neodmysliteľnou pomôckou pre discgolfistov v daždi je handrička, ktorú využívajú nielen na utieranie mokrých diskov, aby sa im nešmýkali. Ale aj na krátenie čakania, kedy sa len tak hrajú … a vtedy ulovíte zaujímavé zábery.

f4.8, čas 125, ISO 200, 200mm

A samozrejme dáždnik alebo pršiplášť dokreslujú úžasnú fotogenickú atmosféru, ktorú nielen filmári ale aj fotografi majú radi. Snová atmoféra, stekajúce kvapky a posledné sekundy pred akciou – tentokrát so širším ohniskom 19mm s dominantým prvkom v popredí.

f2.8, čas 125, ISO 250, 19mm

Portrét v polocelku zachytáva sústredenú discgolfistku s diskom v ruke. Treba si držať odstup. S stredne dlhým ohniskom neprekážate a nafotíte aj pekné neskreslené črty tváre. Rozptýlené svetlo pri zamračenom počasí je bonusom pre rovnomerné nasvietenie tváre aj pod kapucňou.

f3.2, čas 180, ISO 200, 55mm

Vlajkové lode Fujifilmu X-T1 až X-T3 sú odolné

Ja pre môj Fujifilm X-T1 nemám žiadnu takúto kapucňu. Ani netreba, Fudžina sa spolieha na svoje skvelé utesnenie proti daždu. Jediné na čo treba myslieť, že kvapky na prednom člene objektívu sú vašim nepriateľom. Určite viete, že slnečná clona je dôležitá v slnečnom počasí, ale nevyhnutná v daždi.

Fotografie pochádzajú z discgolfových turnajov organizovaných Klubom discgolfistov v Malženiciach. Ďalšie zábery z tanečných vystúpení si môžete pozrieť v mojom portfóliu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Verified by MonsterInsights