Vianočné street photo s Fuji X-T3 a XF35mm f1.4

Vianočné street photo s Fuji X-T3 a XF35mm f1.4

Posledný adventný víkend som chcel nasiaknuť čarom Vianoc v uliciach Bratislavy. Keď už bolo jasné, že sneh v Bratislave nebude, potešil som sa aspoň dažďu. Dážď je skvelý fotogenický pomocník a navyše „vypratal“ prehustené lokácie od ľudí. Celkovo skludnil mesto a dodal mu pokojnejšiu atmosféru. Chcel som myslieť hlavne na Vianoce a zaujímavé podnety. Nechcel som sa rozplytlovať premýšlaním, ktorý objektív použijem, tak som sa vybral úplne naľahko s mojou obľúbenou kombináciou. Fujifilm X-T3 s jedným malým ale vysoko svetelným objektívom Fujinon XF35mm f1.4. Toto ideálne „street-photo combo“ sa snažím mať vždy pri sebe. Neprepadol som mobilu ako fotozápisniku, ak ma niečo záujme nefotím mobilom, ale skutočným foťakom.

Bratislavský hrad

je snaď najfotografovanejší objekt v hlavnom meste, ale vždy sa dá nájsť nový zaujímavý pohľad. Práve z uličiek okolo Mudroňovej sa môže otvoriť iný pohľad aj vám.

f2, čas 60, ISO 1250, 35mm

Večerná hmla a dážď v kombinácii s nasvietením hradu a vianočnou projekciou prefarbujú hrad aj oblohu smerom k oranžovej farbe. Toto je fotené z môjho obľúbeného miesta – vyhliadka pri NR SR.

f2, čas 60, ISO 1600, 35mm

Tento rok nebol ešte v Bratislave žiaden sneh, tak pridávam jednu minuloročnú. Síce to už boli iba zbytky snehu, ale na spomínanom fotopointe som našiel jednu odhrnutú kopu snehu. Tú som využil v prednom pláne a umiestnil Bratislavský hrad tak, aby vyzeral ako na snehovej perine. Táto fotka už mala aj niekoľko stiahnutí z môjho portfólia v Adobe Stocku.

f5, čas 250, ISO 200, 35mm

Stará radnica a okolie

Dážď vyľudnil aj vianočné trhy, tak som sa presunul na dvor starej radnice, kde bolo iba pár stánkov, ale atmosféra je tam neskutočne vianočná, taká dobová. Živý betlehém aj veľký zaujímavý adventný veniec som fotil z ruky. Využil som maximálnu sveteľnosť f1.4 a ISO 1600. Ja si nastavujem expozíciu vždy sám, nechcem, aby za mňa rozhodovala automatika. Považujem svetlo za dominantný kreatívny prvok fotografie a chcem ho zachytiť podľa seba, nie podľa priemeru šedých tónov na fotke.

f1.4, čas 60, ISO 1600, 35mm

Každoročne pekná vianočná výzdoba je na Primaciálnom námestí a priľahlej Klobučníckej ulici, ktorú si obľubili viacerí. Krásne fotky mal aj Karol Srnec, skvelý fotograf a šéfredaktor ephoto.sk. Ja som využil odrazy upršaného sobotného večera a počkal som si aj na dvojicu s dáždnikom. Fotky upravujem v CaptureOne a na prevod do čierno-bielej verzie využívam skvelý SilverEfexPro z Nik Collection od Google.

f1.4, čas 125, ISO 1600, 35mm

Ďalšie moje fotky si môžete pozrieť v mojom portfóliu.

Želám skvelé svetlo a inšpirácie aj vašim street photo potulkám, či už vianočným alebo tým v Novom roku.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Verified by MonsterInsights