Svetlo a radosť zachytené v kostole

Svetlo a radosť zachytené v kostole

Po Veľkej noci sa zvyknú kostoly vyzdobovať do bieleho aranžmá pripravené na veľký deň mnohých detí s katolíckou vierou. Prvé sväté prijímanie je dôležitný životný krok, ktorý deti prežívajú s veľkou dôstojnosťou a úctou. Ale stále sú to deti, ktoré majú svoju radosť a spontánnosť, ktorá mnohým nám dospelým už chýba. Aj preto majú detské významné udalosti jedinečnú atmosféru, ktorú je užitočné zachytiť na fotografiách. Tohtoročná jar 2021 je s jedným veľkým ALE: či nám „korona“ umožní zrealizovať aktuálnu sezónu svätých prijímaní.

Prvé sväté prijímanie je hromadnou akciou 20-40 detí a X-násobne rodičov, kedy je dôležité ukázať, že to tak nie je. Že dieťa nie je figúrkou v celkovim zhromaždení, ale každé je jedinečné a každé niečo dôležité v sebe prežíva.

Tajomno

f2.8 čas 1000, ISO 200, 55mm

Očakávanie je veľmi silná emócia. Napriek nácvikom a generálke je to teraz iné, kostol plný rodičov, starých rodičov, všetci sú oblečení do sviatočných šiat a oblekov … ako to celé dopadne? Toto je priestor na reportážny štýl fotiek, fotograf musí vyhľadávať akciu a byť pohotový.

Hravosť

f2.8 čas 1000, ISO 200, 40mm

Hravosť mám rád, snažím sa ju zachovať ako v sebe, tak aj na fotkách. Ešte chvíľu si deti užívajú uvoľnenú atmosféru „za kotolom“ a o chvíľu ju vystrieda dôležitosť a obradnosť.

Spontánnosť

Aj počas obradu sa snažím zachytiť nestrojenosť. Spojenie silného okamihu a spontánnosti ukazuje nefalšované prežitie celého obradu. Svetlo považujem za to najdoležitejšie pre dobrú fotku a preto ho vyhľadávam pri každom zábere. Samozrejme musí byť kompatibilné s atmosférou.

Hrdosť

f2.8 čas 180, ISO 400, 55mm

Deti prirodzene odhaľujú rôzne emócie. Po prežití tak silnej udalosti, kedy sa očakávania striedali s napätím a všetci v kostole im dali pocítiť, že je to o nich samých, sú teraz na seba hrdé. Ako sa schyľuje k záveru hrdosť sa premieša s radosťou, ktorú radi zdielajú s kamarátmi aj rodičmi.

Spolupatričnosť

f2.8 čas 1000, ISO 200, 21mm

Toto všetko je možné zachytiť pri splnení viacerých faktorov. Fotograf musí splynúť s prostredím, musí si vopred predpripraviť kompozície a svetlo. Kostoly sú rôznorodé: moderné sú presvetlené a v historických sú horšie svetelné podmienky. Ale aj tam je možné nájsť dobré svetlo, ideálne keď vytvára lúče, ktoré dotvárajú symboličnosť prvého svätého prijímania. Veľmi podstatným faktom je aj voľný pohyb fotografa, ktorý „nezakopáva“ o rodičov s fotomobilmi, ktorých nechcene zakomponuje do záberu. Preto je dôležitá dohoda s rodičmi na „dvornom“ fotografovi (väčšinou pracujeme na hromadnej akcii v tandeme) a ten si dohodne priestor s pánom farárom tak, aby to nenarušilo duchovnú atmosféru.

f3.6 čas 200, ISO 400, 46mm

Ak vás moje fotografie zaujali a pripravujete sa na stužkovú, sväté priimanie, vyžiadajte si ponuku.

Fotky v tomto blogu boli nafotené v bratislavskom Kostole Sedembolestnej Panny Márie v Petržalke.

Ďalšie fotografie zo svätého prijímania alebo ďalších rodinných udalostí nájdete v mojom portfóliu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Verified by MonsterInsights